“Amikor a könyvtáros süt”

“Amikor a könyvtáros süt” címmel játékra hívtunk mindenkit. A mai naptól csütörtökig két-két ételreceptet osztunk meg, amit mi könyvtárosok sütöttünk. Első receptet Kullai Sarolta második receptet Vargáné Pál Klára Rita ajánlja: képviselőfánk és morzsolt epres sütemény. A receptek kommentben találhatóak. Az Önök feladata annyi, hogy saját kedvenc ételük fotóját recepttel mellékelve elküldjék az alábbi e-mail címre: izsakkonyvtar@gmail.com A játékban résztvevő étel fotók és receptek májusban felkerülnek a könyvtár facebook oldalára, ahol szavazni lehet rájuk, az első három helyezett jutalomban részesül. A játék időtartama: április 30-a.

Képvielőfánk

Hozzávalók 8 személyre:Égetett tészta• másfél deciliter víz• másfél deciliter olaj• csipet só• 1 csomag vaníliás cukor• 15 dekagramm liszt• 4 darab tojásKrém• 6 darab tojás• 1 darab vaníliarúd kikapart magjai• 3 deciliter habtejszín• 4 evőkanál liszt• 6 evőkanál cukor• 4 deciliter tej• 1 tasak habfixálóDíszítés• porcukor• Előkészítési idő: 15 perc• Elkészítési idő: 1 óraElkészítés:Égetett tésztaFogunk egy fazekat, amiben a vizet, olajat, sót és a vaníliás cukrot felforraljuk, majd levesszük a tűzhelyről, és a kétszer átszitált lisztet egyszerre hozzáadjuk. Ezután a fazék tartalma ismét a tűzhelyre kerül, amit folyamatosan kevergetünk addig, amíg az alakuló tészta le nem válik az edény faláról. Ha ez megvan, levesszük a tűzhelyről, folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük. Most már nyugodtan használhatunk kézi habverőt, a tojásokat egyenként adjuk a tésztához és keverjük szép fényesre.A tepsinket béleljük ki sütőpapírral. Fogjunk egy habzsákot, és tegyük bele az égetett tésztát. Közepes, formás kis halmokat nyomjunk a papírra. Ezután 200 fokos légkeveréses sütőbe tesszük 20-25 percre. Fontos, hogy ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert akkor a tészta könnyen összeesik. Mielőtt dolgoznánk a tésztával, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.KrémElőször a 6 darab tojást válasszuk szét. A tojásfehérjét vízgőz felett a cukor felével felverjük. A lisztet kevés tejjel és a tojássárgájával habosra keverjük. A maradék tejet a félbevágott, kikapart vaníliarúddal felforraljuk, ezután a tojássárgás masszát belecsurgatjuk, és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét csak ezután adjuk hozzá kis adagokban, laza mozdulattal.A habtejszínt a cukor másik felével felverjük, márkától és igénytől függően adhatunk hozzá habfixálót.ÖsszeállításAz égetett tészta kalapját levágjuk, ha túl sok a tészta a belsejében, nyugodtan kikaphatjuk. Töltsük meg a vaníliás krémmel, a tetejére menjen a hab, majd tegyük rá a kalapját, és szórjuk meg porcukorral az elkészült képviselőfánkokat.Aki nem akar ennyit bajlódni, nyugodtan megtöltheti a tésztát csak egyfajta töltelékkel is, az ízlésére van bízva, hogy a habtejszínt vagy a vaníliás tölteléket választja.

Morzsolt epres

Tésztához: 70 g vaj. ½ kk só, 1 kk cukor, 200 ml víz, 200 g liszt, 5 tojás Töltelékhez: 300 g eper ( vagy bármilyen gyümölcs, az eredeti recept málnát ír) 50 g porcukor 1 liter tejszín 80 g cukor (ezt én nem használtam mert a tejszín HULALA-hoz nem kell) A vizet a vajjal, a sóval a cukorral felforraljuk. Az átszitált lisztet egyszerre hozzáöntjük és addig keverjük amíg el nem válik a massza a lábas falától, összeáll, ekkor hagyjuk kihűlni, a tojásokat külön-külön belekeverjük a tésztába, amíg lány fényes könnyen kenhető masszát nem kapunk. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk és kizsírozott lisztezett tepsiben kisütjük őket. az egyik kihűlt lapot, 3 részre vágjuk , 3 egyforma „csíkra” . A másikat morzsalékká aprítjuk. A málnát/epret porcukorral megszórjuk és villával nagyjából szétnyomkodjuk, a tejszínt kemény habbá verjük , majd összekeverjük a málna/nálam eperpéppel, ezzel kenjük meg a 3 tésztalapot és a sütemény oldalait is, majd a tésztamorzsalékot a tetejére szórjuk.