Én ajánlom ……..

……. könyvajánlások izsáki közismert emberektől

Második könyv ajánlónkat mindenki által csak Orsika néniként ismert Prikidánovics Lukácsné írta. Aktív pedagógusként is gyakori látogatója volt könyvtárunknak, és 2 unokás nagymamaként is rendszeresen és sokat jár. Az ombufa árnyékában című Santa Montefiore könyvet ajánlja kedves olvasóink figyelmébe.

Életem során több kedvenc könyvem is volt. A mostanival már nyugdíjasként találtunk egymásra az izsáki könyvtárban.

     Írója :Santa Montefiore

     Címe:Az ombufa árnyéka

A cselekmény nagy része Argentínában játszódik a 20. század második felében. A jómódú fiú, Paco Londonban tanul, ahol találkozik Annával, a szerény körülmények között élő, de elkényeztetett ír lánnyal. Egymásba szeretnek. Hazaviszi magával,családot alapítanak. Az ő lányuk Szofia, a női főszereplő, akit kamaszként ismerhetünk meg. Idézném a könyvborítón található rövid tartalmat. “Sofia Solanas a végtelen és forró argentin pampa egyik nagybirtokán él. Akaratos és talpraesett lány, anyja mégis eltaszítja magától, mert ő maga nem találja a helyét ebben a vadidegen, gyönyörű, de kegyetlen világban. Sofia szenvedélyesen beleszeret unokatestvérébe, Santiba. Amikor anyja tudomást szerez az előkelő családjára szégyent hozó bűnös viszonyról, a botránytól rettegve Európába küldi Sofiát. Ezzel húsz évre elűzi a lányát az otthonától, s persze elszakítja a szeretett férfitől. De egy napon Sofia hazatér… a Solanas família története egy pattanásig feszült, ezer fokon lángoló szerelem és egy csillapíthatatlan családi viszály nagyregénye.”

Nem a főhősnő a kedvenc szereplőm, nem mindenben tudok azonosulni vele, de tisztelem, tanultam tőle.

Magával ragadó cselekmény, egy számunkra ismeretlen kultúra szokásai, a pampák élete, a lovaspóló, a nagy, családi összejövetelek.

Amiért különösen izgalmas a történet, hogy van benne egy olyan titok, amiről az érintettek a regény végén sem szereznek tudomást.

Néhányszor már olvastam. Sosem unom meg és mindig találok benne valami üzenetet.

A könyvvel való kapcsolatomban fontos szerepet játszik könyvtárosunk, Vargáné Pál Klára Rita. Minden olvasóval példaértékű a kapcsolata. Rajtam látja, ha kicsit nehezebb időszakom van, és már mondja is: Nem akarod kivinni  az Ombufát?

Ez a könyv a barátom. Mindig azt nyújtja, amire szükségem van.

Köszönöm az írónőnek, köszönöm neked Klárika.